010 321 0540 www.colornova.fi info@liberon.fi

Sellakka

 

Upea kiilto tai antiikkinen patina huonekaluille.

Korkealaatuinen Sellakka, joka soveltuu antiikkiesineiden entisöinnistä akustisten soittimien käsittelyyn. Sellakalla saat upean kiillon.

Käyttöohjeet

1. Puhdista käsiteltävä pinta tarvittaessa Liberon Huonekalujen Puhdistusaineella käyttäen Liberon Teräsvillaa no. 0-0000 pinnasta riippuen. Muista poistaa hiontapöly.

2. Sivele ohut kerros Liberon Sellakkaa hyvällä luonnonharjassiveltimellä. Anna kuivua 2-3 tuntia. Hio pinta kevyesti ennen seuraavaa lakkakerrosta Liberon Teräsvillalla No.0000 ja poista hiontapöly huolellisesti.

Liberon vinkkejä

Voit ohentaa Sellakkaa spriillä.

Jos valmis pinta halutaan himmeämmäksi, hankaa pintaa Liberon Teräsvilla No. 0000 kevyesti ja poista hiontapöly.

Sellakkaa voidaan käyttää myös pohja- ja oksalakkana muiden pintakäsittelyaineiden alla. Myös värittömän vahan alle voidaan levittää yksi tai kaksi ohutta sellakkakerrosta.

Sellakkaan voidaan sekoittaa Liberon Petsi Spriikuultomaali. Näin saadaan aikaan sävyttävä pintakäsittelyaine. Tämä petsilakka levitetään aivan samoin kuin muutkin sellakkakäsittelyt.

Katso myös ohjeet Ranskalainen kiillotuksen tekemiseen.

 

Ranskalainen kiillotus

Sellakka on kasvissa elävän intialaisen kirvan (Laccifer lacca) eritettä. Erite on kasvin hartsien ja kirvan yhteistuotos. Kuivunut erite sekoitetaan hiutaleisena spriihin. Syntynyt seos levitetään ohuena puupinnalle. Spriin haihduttua pintaan jää vain hartsia. Sellakka on keksitty jo 1700-luvulla. Varsinainen ranskalainen kiillotus otettiin käyttöön 1800-luvulla. Legendan mukaan taidokas ranskalainen puuseppä kehitti 1820-luvulla sellakan levitystavan, jota kutsutaan ranskalaiseksi kiillotukseksi. Tavasta tulikin niin suosittu, että sillä käsiteltiin 1940 luvulle asti kaikki huonekalut, niin yksittäiset kuin teollisesti valmistetut. Sellakka olikin yli kahden vuosisadan ajan ainoa lakkakäsittely ja yleisin pintakäsittelyaine. Ranskalaiseksi kiillotukseksi kutsutaan korkeakiiltoista, sileää ja todella näyttävää sellakalla käsiteltyä pintaa. Aito sellakkakiillotus antaakin täyteläisen ja niin ainutlaatuisen kiillon, että millään muulla menetelmällä ei voi vastaavaa saavuttaa. Siksi sellakkaa käytetään edelleenkin, vaikka se ei lakkana ole kätevimpiä. Sellakkaa ja erityisesti ranskalaista kiillotusta pidetään hyvin haastavana pintakäsittelynä, koska se vaatii hyvin monta lakan levityskerrosta ja vielä kerrosten välillä välihiontaa. Tämä käsittely vaatii kärsivällisyyttä. Ranskalaisen kiillotuksen voi tehdä tupolla tai siveltimellä. Jos ranskalaista kiillotusta ei ole tehnyt aikaisemmin, tekniikkaa kannattaa harjoitella jollekin puiselle harjoituspalalle ennen kuin lähtee käsittelemään esim. antiikkikalusteita.

 

Avaa ohjeet tästä:

Ranskalainen kiillotus

 

Käyttöturvallisuustiedote
Värisävyt

Tämä tuote on väritön.

Yhteystiedot

Colornova tuo maahan kodin kunnostamiseen tarvittavia maailmalla tunnettuja merkkituotteita.

löydät täältä